Hortoilu tekee hyvää

IMG_6187.jpg

Jos haluat lisää virtaa, lähde laiduntamaan! Tuoreella vihreällä polttoaineella on uskomattoman virkistävä vaikutus talven näännyttämään kroppaan.

Tähän aikaan vuodesta – ja monta kuukautta tästä eteenpäin – sinun ei tarvitse tyytyä vihannestiskin salaattipusseihin. Löydät pihamaalta ja aitovieriltä tarvitsemasi vitamiinit, kun vaan tiedät mitä etsiä.

Itse olen saanut hortoilukoulutusta jo vuosia ystävältäni Päiviltä. Hän on biologi, joka tietää, mistä puhuu. Häneltä löytyy yrtit vaivaan kuin vaivaan.

Olen niin iloinen, että Päivi on ryhtynyt kurssittamaan myös muita kuin ystäviään. Olimme eilen tyttären kanssa hänen järjestämällään hortakurssilla Koisthuhdassa Paakkosen tilalla. Maistoimme vuohenputket, voikukat, ahomansikat, poimulehdet, mesiangervot, nokkoset, siankärsämöt, horsmaparsat ja jopa karvasmantelilta ja pistaasilta maistuvat pihlajan silmut.

Ihan vielä ei ole kuusenkerkkien aika.

– Jos pitää rucolasta, pitää myös voikukasta, Päivi vakuuttaa.

Pienet sileälehtiset tosiaan ovat jopa miedomman makuisia, kuin pippurinen rucola.  Niitä, kuten myös vuohenputkea ja poimulehteä kannattaa kerätä vaikka leivän päälle tai salaatin joukkoon.

Biologi itse käyttää vuohenputkea hyvin monipuolisesti. Piha- ja metsäkierroksen jälkeen tuvassa meitä odotti mehevä hortapiirakka, johon oli leivottu runsaasti vuohenputkea ja nokkosta. Maku oli herkullinen. Reilusti lisäpisteitä piirakka sai terveellisyydestä. Kyytipoikana toimi raikas yrttitee ja jälkiruokana Päivin erikoisuus, ternimaidosta tehdyt letut, joihin jokainen sai käydä itse poimimassa haluamansa kasvit. Minun letussani oli voikukkaa ja vuohenputkea, tyttärellä siankärsämöä, joka on miellyttävän miedon makuista tähän aikaan vuodesta.

Kävelyllä vuosikymmeniä laidunnetussa suojellussa metsässä sammal oli kuin patja jalkojen alla. Näin metsässä myös elämäni suurimman muurahaispesän! Muutaman viikon päästä siellä jälleen kilkattaa karjan kellot kuin muistona menneiltä ajoilta.

Ilta oli mitä ihanin! Jos kaipaat lepoa sielullesi ja virtaa kropallesi, on villiyrttikurssi juuri sinua varten!

Terkuin Meri Vilen

IMG_6269.jpg

Julkaissut paivieronen

Olen Päivi Eronen, koulutukseltani olen biologi ja hortaohjaaja. Järjestän erilaisia kursseja tarvittaessa ihan yksittäisille ihmisellekin, mutta porukassahan on aina mukavampaa. Joten jos sinulla on tarve järjestää ohjelmaa omalle porukallesi niin työyhteisössä kuin muissa tapauksissa, ota ihmeessä yhteyttä minuun. Kalenteristani löytyy myös matalamman kynnyksen tapahtumia.

One thought on “Hortoilu tekee hyvää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: